Wat gebeurt er als je te veel zout eet?

Zout bestaat voor ongeveer 40% uit natrium en voor 60% uit chloride. Het wordt vaak gebruikt om smaak aan voedsel toe te voegen of te bewaren (1Vertrouwde bron).

Natrium is een mineraal dat essentieel is voor een optimale spier- en zenuwfunctie. Samen met chloride helpt het je lichaam ook om een ​​goede water- en mineralenbalans te behouden (1Vertrouwde bron, 2Vertrouwde bron).Maar ondanks zijn essentiële functies kan te veel zout innemen een onaangenaam effect hebben, zowel op korte als op lange termijn.

Dit artikel bespreekt wat er in je lichaam gebeurt als je te veel zout eet tijdens een enkele maaltijd of dag en vergelijkt dit met de langetermijneffecten van een zoutrijk dieet.

Kortetermijneffecten van te veel zout eten
Te veel zout tegelijk eten, hetzij tijdens een enkele maaltijd of gedurende een dag, kan enkele korte termijn gevolgen hebben.

Water afstotend
Ten eerste merkt u misschien dat u zich opgeblazen of opgezwollen voelt dan normaal. Dit gebeurt omdat uw nieren een specifieke natrium-waterverhouding in uw lichaam willen behouden. Om dit te doen, houden ze extra water vast om te compenseren voor het extra natrium dat je hebt gegeten.

Deze verhoogde waterretentie kan zwelling veroorzaken, vooral in handen en voeten, en kan ertoe leiden dat u meer weegt dan normaal (3Vertrouwde bron).

Stijging van de bloeddruk
Een zoutrijke maaltijd kan er ook voor zorgen dat een groter bloedvolume door uw bloedvaten en slagaders stroomt. Dit kan leiden tot een tijdelijke stijging van de bloeddruk (1Vertrouwde bron).

Dat gezegd hebbende, kan niet iedereen deze effecten ervaren. Onderzoek suggereert bijvoorbeeld dat mensen die zoutbestendig zijn, mogelijk geen bloeddrukstijging ervaren na zoutrijke maaltijden (3Vertrouwde bron, 4Vertrouwde bron).

De gevoeligheid van een persoon voor zout wordt beïnvloed door factoren zoals genetica en hormonen. Veroudering en obesitas kunnen ook de bloeddrukverhogende effecten van zoutrijke diëten versterken (3Vertrouwde bron, 5Vertrouwde bron).

Deze variabelen kunnen verklaren waarom zoutrijke diëten niet automatisch leiden tot een stijging van de bloeddruk voor iedereen.

Intense dorst
Het eten van een zoute maaltijd kan er ook voor zorgen dat u een droge mond heeft of erg dorstig wordt. U aanmoedigen om te drinken is een andere manier waarop uw lichaam probeert de verhouding tussen natrium en water te corrigeren (1Vertrouwde bron).

De resulterende toename van de vochtinname kan ervoor zorgen dat u meer dan normaal plast. Aan de andere kant kan het niet consumeren van vloeistoffen na het eten van grote hoeveelheden zout ertoe leiden dat de natriumspiegel van uw lichaam boven een veilig niveau komt, wat resulteert in een aandoening die bekend staat als hypernatriëmie (6Vertrouwde bron).

Hypernatriëmie kan ervoor zorgen dat water uit uw cellen en in uw bloed lekt, in een poging het overtollige natrium te verdunnen. Als deze vloeistof onbehandeld blijft, kan dit leiden tot verwarring, toevallen, coma en zelfs de dood (2Vertrouwde bron, 7Vertrouwde bron).

Andere symptomen van hypernatriëmie zijn rusteloosheid, ademhalings- en slaapproblemen en verminderd plassen (2Vertrouwde bron, 7Vertrouwde bron).

OVERZICHT
Kortetermijnconsumptie van grote hoeveelheden zout kan waterretentie, een tijdelijke stijging van de bloeddruk, overmatige dorst en, in ernstige gevallen, hypernatriëmie veroorzaken. Sommige mensen kunnen echter kleine bijwerkingen ervaren.

Lange termijn effecten van te veel zout eten
Te veel zout eten gedurende een lange periode kan verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken.

Kan de bloeddruk verhogen
Onderzoek wijst uit dat zoutrijke diëten de bloeddruk aanzienlijk verhogen en dat het verlagen van het zoutgehalte van iemands dieet kan helpen de bloeddruk te verlagen3Vertrouwde bron).

Twee grote beoordelingen melden bijvoorbeeld dat een verlaging van de zoutinname met 4,4 gram per dag de systolische en diastolische bloeddruk (het bovenste en onderste cijfer van een meting) met respectievelijk 4,18 mm Hg en 2,06 mm Hg kan verlagen (8Vertrouwde bron, 9Vertrouwde bron).

De waargenomen verlagingen waren echter bijna twee keer zo groot bij personen met hoge bloeddruk, vergeleken met die met bloeddruk binnen het normale bereik (8Vertrouwde bron, 9Vertrouwde bron).

Bovendien wordt aangenomen dat deze effecten significant sterker zijn bij zoutgevoelige personen dan bij degenen die niet zoutgevoelig zijn. Obesitas en veroudering versterken echter ook de bloeddrukverhogende effecten van zoutrijke diëten (3Vertrouwde bron).

Kan het risico op maagkanker verhogen
Verschillende onderzoeken koppelen een zoutarm dieet aan een hoger risico op maagkanker (10Vertrouwde bron, 11Vertrouwde bron, 12Vertrouwde bron).

Een review met meer dan 268.000 deelnemers suggereert dat mensen met een mediane zoutinname van 3 gram per dag een tot 68% hoger risico op maagkanker hebben dan degenen met een mediane zoutinname van 1 gram per dag (13Vertrouwde bron).

Een andere studie suggereert verder dat mensen met een hoge inname van zout een twee keer hoger risico op maagkanker hebben dan mensen met een lagere inname. Toch definieert deze studie niet duidelijk wat wordt beschouwd als een hoge of lage zoutinname (12Vertrouwde bron).

Het mechanisme achter het effect van zout op maagkanker is niet volledig bekend. Deskundigen zijn echter van mening dat zoutrijke diëten een persoon kwetsbaarder kunnen maken voor maagkanker door zweren of ontsteking van de maagwand te veroorzaken (14Vertrouwde bron).

Effect op risico’s op hartaandoeningen en vroegtijdig overlijden
Het verband tussen zoutrijke diëten, hartaandoeningen en vroegtijdig overlijden is nog steeds enigszins controversieel.

Sommige studies suggereren dat hoge zoutinnames een stijging van de bloeddruk en een verstijving van bloedvaten en slagaders veroorzaken. Deze veranderingen kunnen op hun beurt resulteren in een hoger risico op hartaandoeningen en vroegtijdig overlijden (3Vertrouwde bron, 15Vertrouwde bron, 16Vertrouwde bron, 17Vertrouwde bron, 18Vertrouwde bron).

Een 20-jarige studie merkt bijvoorbeeld op dat deelnemers die minder dan 5,8 gram zout per dag consumeerden de laagste sterftecijfers hadden, terwijl degenen die meer dan 15 gram zout per dag consumeerden de hoogste hadden (19Vertrouwde bron).

Anderen suggereren echter dat zoutarme diëten geen effecten hebben op de gezondheid van het hart of de levensduur en dat zoutarme diëten het risico op hartaandoeningen en overlijden juist kunnen verhogen (20Vertrouwde bron, 21Vertrouwde bron, 22Vertrouwde bron, 23Vertrouwde bron, 24Vertrouwde bron).

Deze verschillende studieresultaten kunnen worden verklaard door verschillen in onderzoeksopzet, methoden die worden gebruikt om de natriuminname te schatten en factoren van deelnemers, zoals gewicht, gevoeligheid voor zout, en de andere gezondheidsproblemen waarmee deelnemers worden geconfronteerd (3Vertrouwde bron, 16Vertrouwde bron).

Hoewel het mogelijk is dat te veel zout eten niet voor iedereen het risico op hartaandoeningen of vroegtijdig overlijden verhoogt, zijn er meer onderzoeken nodig voordat er sterke conclusies kunnen worden getrokken.

OVERZICHT
Te veel zout eten op de lange termijn kan uw bloeddruk verhogen en het risico op maagkanker verhogen. Het kan ook het risico op hartaandoeningen en vroegtijdig overlijden verhogen, hoewel er meer onderzoek nodig is om dit te bevestigen.

Is een overdosis zout mogelijk?
Overdoseringen met fataal zout zijn zeldzaam, omdat ze vereisen dat mensen hoeveelheden zout consumeren die bijna 0,2 tot 0,5 gram per pond (0,5 tot 1 gram per kg) lichaamsgewicht bedragen. Dit zou neerkomen op 35-70 gram zout (2-4 eetlepels) voor een persoon die 70 kg weegt (25Vertrouwde bron).

Mensen met gezondheidsproblemen zoals hartfalen en lever- of nieraandoeningen kunnen dodelijke effecten krijgen als ze routinematig meer dan 10 gram natrium per dag consumeren. Dat komt overeen met ongeveer 25 gram zout (25Vertrouwde bron).

Onderzoek wijst uit dat de gemiddelde persoon momenteel ongeveer 9-12 gram zout per dag consumeert, waarbij bewerkte voedingsmiddelen de grootste bijdrage leveren (1Vertrouwde bron, 3Vertrouwde bron).

Ter vergelijking: gezondheidsautoriteiten bevelen over het algemeen aan dat mensen hun natriuminname beperken tot 1.500–2.300 mg per dag. Dit komt overeen met 3,8 – 5,8 gram zout per dag, of 2/3 – 1 theelepel (26Vertrouwde bron, 27Vertrouwde bron, 28 ).

OVERZICHT
Overdoseringen van zout zijn uiterst zeldzaam, omdat ze de consumptie van zeer grote hoeveelheden zout vereisen. De gemiddelde zoutinname van de meeste mensen overtreft ver de huidige aanbevelingen van de gezondheidsautoriteiten.

Wat te doen als je te veel zout hebt gegeten
Er zijn een paar manieren waarop u uw lichaam kunt helpen om een ​​maaltijd met veel zout te compenseren.

Zorg er eerst voor dat u voldoende water drinkt om uw lichaam te helpen de gewenste verhouding tussen natrium en water terug te krijgen (2Vertrouwde bron, 7Vertrouwde bron).

Je kunt ook proberen voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan kalium , zoals fruit, groenten, peulvruchten, noten, zaden en zuivelproducten. Samen met natrium is kalium een ​​voedingsstof die een sleutelrol speelt bij het handhaven van de vochtbalans van uw lichaam (2Vertrouwde bron, 29 ).

Diëten rijk aan kalium kunnen een aantal van de nadelige effecten van natriumrijke diëten helpen tegengaan. Aan de andere kant kunnen diëten met een laag kalium de zoutgevoeligheid van een persoon verhogen. Toch is er meer onderzoek nodig om dit te bevestigen (16Vertrouwde bron, 29 ).

Ten slotte kunt u proberen de hoeveelheid zout die u bij andere maaltijden gebruikt, te verminderen. Houd er rekening mee dat 78-80% van het zout dat u eet afkomstig is van verwerkt voedsel of restaurantmaaltijden (1Vertrouwde bron, 30Vertrouwde bron).

Het is dus waarschijnlijk het beste om je inspanningen te concentreren op het consumeren van meer vers, minimaal verwerkt voedsel wanneer je probeert de hoeveelheid zout die je eet te verminderen.

OVERZICHT
U kunt een zoutrijke maaltijd enigszins compenseren door voldoende water te drinken, kaliumrijk voedsel te eten en de hoeveelheid zout die u bij andere maaltijden gebruikt te verminderen.

het komt neer op
Het eten van te veel zout kan een scala aan effecten. Op korte termijn kan het een opgeblazen gevoel, ernstige dorst en een tijdelijke stijging van de bloeddruk veroorzaken. In ernstige gevallen kan het ook leiden tot hypernatriëmie, die, indien onbehandeld, dodelijk kan zijn.

Op lange termijn kunnen zoutrijke diëten een stijging van de bloeddruk veroorzaken en het risico op maagkanker, hartaandoeningen en vroegtijdig overlijden vergroten. Er is echter meer onderzoek nodig om te bepalen of deze effecten voor iedereen gelijk gelden.

Sommige mensen kunnen ernstiger worden getroffen door een hoge zoutinname dan andere. Om een ​​maaltijd met veel zout te compenseren, probeer meer water te drinken, kaliumrijk voedsel te eten en uw zoutinname bij andere maaltijden te verminderen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*