Kalonji: gewichtsverlies, voordelen en bijwerkingen


Please wait, Download Will Start Shortly

Kalonji, ook bekend als Nigella sativa, zwart zaad en zwarte komijn, is een bloeiende plant afkomstig uit Zuid-Europa, Noord-Afrika en Zuidwest-Azië.

De zaden worden al lang gebruikt in de kruidengeneeskunde voor de behandeling van verschillende ziekten en aandoeningen, variërend van diabetes tot artritis (1Vertrouwde bron).

Meer recentelijk is het kruid populair geworden vanwege de vermeende voordelen van gewichtsverlies.

Dit artikel onderzoekt of kalonji u kan helpen om af te vallen en geeft een overzicht van de gezondheidsvoordelen, veiligheid en bijwerkingen.

Wat is kalonji?
Kalonji is een eenjarige bloeiende plant die 20-90 cm lang kan worden2Vertrouwde bron).

De vruchten bevatten tal van zwarte zaden die traditioneel in Zuidoost-Aziatische en Midden-Oosterse landen worden gebruikt om ziekten en aandoeningen zoals diabetes, pijn en problemen met het spijsverteringskanaal te behandelen (1Vertrouwde bron).

De profeet van de islam, Mohammed, geloofde zelfs dat de zaden een remedie waren voor alle ziekten behalve de dood (2Vertrouwde bron).

Tegenwoordig is het bekend dat kalonji-zaden en -olie actieve verbindingen bevatten die fytochemicaliën worden genoemd , waaronder fytosterolen. Deze hebben een breed scala aan therapeutische voordelen aangetoond, waaronder gewichtsverlies (1Vertrouwde bron).

OVERZICHT
Kalonji-zaden en -olie bevatten actieve verbindingen die een breed scala aan therapeutische voordelen hebben aangetoond, waaronder gewichtsverlies.

Kan het je helpen af ​​te vallen?
De exacte mechanismen waarmee kalonji gewichtsverlies bevordert, zijn onduidelijk.

Het is gesuggereerd dat de actieve componenten in kalonji zaden stimuleren gewichtsverlies door het beïnvloeden van de expressie van specifieke genen betrokken bij de controle van de eetlust en vet verlies (3Vertrouwde bron, 4Vertrouwde bron, 5Vertrouwde bron).

Een review van 11 studies bij 783 deelnemers met obesitas of overgewicht wees uit dat kalonji-poeder en -olie het lichaamsgewicht met gemiddeld 4,6 pond (2,1 kg) en tailleomtrek met 3,5 cm verminderden over 6-12 weken, vergeleken met een placebo (6Vertrouwde bron).

Deze effecten waren echter alleen significant wanneer deelnemers kalonji combineerden met dieet- en levensstijlaanpassingen, wat suggereert dat de kruidensupplementen alleen niet effectief zijn voor gewichtsverlies.

Een andere review van 13 onderzoeken met 875 deelnemers toonde aan dat kalonji-poeder en -olie het lichaamsgewicht met 4 pond (1,8 kg) verminderden, maar geen significant effect hadden op de tailleomtrek gedurende 6-13 weken, vergeleken met placebo (7Vertrouwde bron).

Dus hoewel kalonji waarschijnlijk op zichzelf niet effectief is om af te vallen, kan het helpen om af te vallen in combinatie met een caloriearm dieet .

In een onderzoek van 8 weken bleek inderdaad dat vrouwen die een caloriearm dieet combineerden met 3 gram kalonji-olie dagelijks 4,6 pond (2,1 kg) meer verloren en een extra 1,2 inch (3,1 cm) van hun taille schoren in vergelijking met vrouwen die een laag caloriegehalte kregen dieet en placebo (8Vertrouwde bron).

Opgemerkt moet worden dat de niveaus van fysieke activiteit in veel van de onderzoeken niet werden beoordeeld, wat mogelijk ook de resultaten beïnvloedde.

Als zodanig is aanvullend onderzoek van hoge kwaliteit – zoals gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken (RCT’s) – met controles voor variabelen zoals fysieke activiteit en voeding noodzakelijk om de potentiële voordelen van kalonji voor gewichtsverlies te bevestigen.

OVERZICHT
Studies suggereren dat kalonji kan helpen bij het afvallen in combinatie met een caloriearm dieet, maar er is meer onderzoek nodig om deze bevindingen te bevestigen.

Kan het risico op hart- en vaatziekten verminderen
Naast de veelbelovende voordelen van gewichtsverlies, bevat kalonji plantaardige stoffen die de gezondheid van het hart ten goede kunnen komen .

Een beoordeling van 5 RCT’s wees uit dat kalonji-poeder en oliesupplementen de niveaus van C-reactief proteïne (CRP) – een indicator voor ontsteking en risico op hartaandoeningen – aanzienlijk verlaagden bij mensen met obesitas op basis van de body mass index (BMI) (9Vertrouwde bron, 10Vertrouwde bron).

Het kruid kan ook het risico op hart- en vaatziekten verminderen door de gunstige effecten op de bloeddruk en het vetgehalte in het bloed.

Een beoordeling van 11 RCT’s toonde aan dat kalonji-poeder en -olie de bloeddruk significant verlaagden bij mensen met zowel hoge als normale bloeddruk na 8 weken behandeling, vergeleken met placebo (11Vertrouwde bron).

Een andere review van 17 RCT’s wees uit dat kalonji-olie effectief was in het aanzienlijk verlagen van LDL (slecht) cholesterol, terwijl het poeder HDL (goed) cholesterol verhoogde bij gezonde deelnemers en bij mensen met aandoeningen zoals diabetes, obesitas en hoge bloeddruk (12Vertrouwde bron).

In deze review werd ook opgemerkt dat de supplementen de triglyceriden , een soort vet in het bloed die in verhoogde concentraties het risico op hart- en vaatziekten verhoogt (13Vertrouwde bron).

Gezamenlijk suggereren deze bevindingen dat kalonji op verschillende manieren de gezondheid van het hart ten goede kan komen.

OVERZICHT
Kalonji kan het risico op hartaandoeningen verminderen door de ontsteking en bloeddruk te verlagen en door de bloedspiegels van vetten zoals cholesterol en triglyceriden te verbeteren.

Kan een gezonde bloedsuikerspiegel bevorderen
Kalonji kan een gezonde bloedsuikerspiegel bevorderen bij mensen met diabetes type 2.

Type 2-diabetes is een aandoening waarbij uw lichaam niet genoeg produceert – of het niet efficiënt kan gebruiken – een hormoon genaamd insuline , dat door uw alvleesklier wordt aangemaakt om de bloedsuikerspiegel te verlagen.

Onbeheerde bloedsuikerspiegels bij mensen met diabetes type 2 kunnen het risico op hart-, oog- en nieraandoeningen verhogen (14Vertrouwde bron).

Kalonji zou de bloedsuikerspiegel verbeteren door de werking van insuline te verhogen en de opname van suiker in het bloed te vertragen (15Vertrouwde bron, 16Vertrouwde bron).

Een beoordeling van 17 RCT’s bij mensen met diabetes type 2 toonde aan dat kalonji-poeder en -olie de nuchtere bloedsuikerspiegel significant verlaagden, evenals hemoglobine A1c, een marker van de gemiddelde bloedsuikerspiegel over 3 maanden (15Vertrouwde bron).

Andere beoordelingen hebben op vergelijkbare wijze significante verbeteringen aangetoond in de controle van de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes type 2 die de poeder- en oliesupplementen gebruikten (16Vertrouwde bron, 17Vertrouwde bron, 18Vertrouwde bron).

Toch slaagden veel van de onderzoeken in deze beoordelingen niet in controle op factoren die verband houden met voeding en lichaamsbeweging, wat de resultaten mogelijk heeft beïnvloed.

OVERZICHT
Kalonji kan mensen met diabetes type 2 helpen hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden door de werking van insuline te verhogen en de opname van suiker in het bloed te vertragen.

Bijwerkingen en dosering
Verschillende onderzoeken hebben de veiligheid van kalonji beoordeeld.

Een onderzoek onder 114 mensen met diabetes type 2 vond geen nadelige bijwerkingen op de nier- of leverfunctie in een groep die naast hun reguliere medicatie gedurende 1 jaar dagelijks 2 gram poeder gebruikte (19Vertrouwde bron).

Studies hebben ook geen nadelige bijwerkingen op de nier- of leverfunctie gevonden met de olie in doses van 3-5 ml per dag gedurende 8 weken (8Vertrouwde bron, 20Vertrouwde bron).

Er zijn echter milde bijwerkingen zoals buikpijn en misselijkheid gemeld bij zowel de poeder- als de oliesupplementen (6Vertrouwde bron, 7Vertrouwde bron).

In beide gevallen moeten mensen die medicijnen gebruiken voor diabetes of een schildklierprobleem die kalonji willen proberen, eerst met hun arts spreken, omdat dit de effectiviteit van die medicijnen kan verstoren (21Vertrouwde bron).

Dosering
Een effectieve dosis kalonji voor gewichtsverlies blijkt 1-3 gram poeder per dag te zijn of 3-5 ml olie (6Vertrouwde bron, 7Vertrouwde bron).

Deze doses zijn ook effectief gebleken voor de gezondheid van het hart en het beheersen van de bloedsuikerspiegel (12Vertrouwde bron, 15Vertrouwde bron).

Er lijkt geen verschil te zijn tussen kalonji-zaadpoeder of olie wat betreft de effectiviteit van het gewichtsverlies.

Het poeder lijkt echter effectiever te zijn dan de olie voor het verhogen van HDL (goed) cholesterol, mogelijk gerelateerd aan de hogere concentratie van gezonde vetten in het hart (12Vertrouwde bron).

OVERZICHT
Kalonji-zaadolie en -poeder zijn waarschijnlijk veilig in doses waarvan is aangetoond dat ze effectief zijn voor gewichtsverlies, hartgezondheid en bloedsuikerspiegel.

het komt neer op
Kalonji is een plant waarvan de zaden traditioneel worden gebruikt voor de behandeling van diabetes, pijn en problemen met het spijsverteringskanaal, naast andere ziekten en aandoeningen.

Het kan effectief zijn om af te vallen in combinatie met een caloriearm dieet .

Het kan ook de gezondheid van het hart bevorderen en de bloedsuikerspiegel verlagen bij mensen met diabetes type 2.

Hoewel er meer onderzoek nodig is om deze veelbelovende gezondheidsvoordelen te bevestigen, lijkt kalonji voor de meeste mensen veilig.
[xyz-ips snippet=”DirectFromGet”]