Hoe je handen wassen je gezond houdt

Waarom is handen wassen belangrijk?
Ziektekiemen verspreiden zich van oppervlakken naar mensen wanneer we een oppervlak aanraken en vervolgens ons gezicht met ongewassen handen aanraken.

Goed met de hand wassen is de beste manier om uzelf en anderen te beschermen tegen blootstelling aan SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt.

Om COVID-19 te bestrijden, de Centra voor ziektebestrijding en -preventie (CDC)Vertrouwde bron raadt aan om uw handen regelmatig gedurende ten minste 20 seconden met water en zeep te wassen, vooral als u in een openbare ruimte bent geweest of als u heeft niest, hoestte of uw neus snoot.

Je handen goed wassen met zeep en stromend water kan ziekten voorkomen die gezonde mensen treffen, evenals mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Met de hand wassen kan u beschermen tegen COVID-19 en luchtweginfecties, zoals longontsteking , en maaginfecties die diarree veroorzaken . Veel van deze aandoeningen kunnen dodelijk zijn voor sommige mensen, zoals oudere volwassenen, mensen met een verzwakt immuunsysteem, baby’s en kinderen. Je kunt deze ziektekiemen doorgeven, ook als je niet ziek bent.

Wat is de beste manier om je handen te wassen?
Je handen wassen met water en zeep blijkt meer bacteriën te verminderen dan alleen wassen met water. Antibacteriële zeep is misschien niet nodig om elke dag thuis te gebruiken buiten de gezondheidszorg. Regelmatige zeep en water kunnen effectief zijn.

Stappen voor het effectief wassen van handen omvatten:

Spoel je handen onder stromend water op een comfortabele temperatuur. Warm water is niet effectiever dan koud water om ziektekiemen te doden.
Breng het type zeep aan dat u het beste bevalt. Zepen om uit te proberen zijn vloeibare formules, schuimen en die met toegevoegde vochtinbrengende crèmes.
Laat een halve minuut of langer schuimen. Zorg ervoor dat je het schuim over alle delen van je handen en polsen verspreidt, ook onder je vingernagels en tussen je vingers.
Spoel en droog grondig.
Als je een openbare badkamer gebruikt, gebruik dan een papieren handdoek om de kraan uit te zetten en draai de deurgreep bij het verlaten.
Wanneer je je handen moet wassen
Regelmatig handen wassen is een hygiënische gewoonte die u elke dag moet oefenen.

Was je handen nadat je op een openbare plaats bent geweest of een oppervlak hebt aangeraakt dat door meerdere mensen is aangeraakt, vooral tijdens de COVID-19-pandemie.

De volgende oppervlakken worden vaak door veel mensen aangeraakt:

deur knoppen
leuningen
afvalcontainers voor buiten of vuilnisbakken
licht schakelaar
gaspompen
kassa’s
aanraakschermen
winkelwagentjes of manden
Je moet ook je handen wassen in de volgende situaties:

Voor het bereiden en eten van voedsel
voor, tijdens en na het bereiden of koken van voedsel, wat vooral belangrijk is als u rauwe kip, eieren, vlees of vis aanraakt
voor het eten of drinken
Voor persoonlijke verzorging, intieme activiteiten en eerste hulp
na gebruik van het toilet, zowel thuis als in een openbaar toilet
na het verschonen van een babyluier of het helpen van een klein kind om naar het toilet te gaan
voordat u contactlenzen vervangt
na het snuiten van uw neus, niezen of hoesten, vooral als u ziek bent
voordat u medicijnen inneemt, zoals pillen of oogdruppels
na seksuele of intieme activiteit
voordat u een brandwond of wond behandelt, bij uzelf of bij iemand anders
na het verzorgen van een ziek persoon
Plaatsen met veel verkeer en vuile voorwerpen
voor en na het gebruik van het openbaar vervoer, vooral als je de leuningen van bussen en metro’s vasthoudt
na afhandeling van geld of bonnen
na het hanteren van huishoudelijk of commercieel afval
na contact met zichtbaar vuile oppervlakken of als uw handen zichtbaar vuil zijn
Gezondheidszorg en andere instellingen
voor en na de behandeling van patiënten als u een medische professional bent, zoals een arts, röntgentechnicus of chiropractor
voor en na het behandelen van klanten als u schoonheidsspecialist, schoonheidsspecialiste, tattoo-artiest of schoonheidsspecialiste bent
voor en na binnenkomst in een ziekenhuis, spreekkamer, verpleeghuis of een ander type medische voorziening
Verzorging van huisdieren
na het voeren van uw huisdier, vooral als ze rauw voedsel eten
na het uitlaten van uw hond of het omgaan met dierlijk afval
Wanneer en hoe handdesinfecterend middel te gebruiken
FDA-KENNISGEVING
De Food and Drug Administration (FDA) heeft bekend gemaaktVertrouwde bron herinnert aan verschillende handdesinfecterende middelen vanwege de mogelijke aanwezigheid van methanol.

MethanolVertrouwde bronis een giftige alcohol die nadelige effecten kan hebben, zoals misselijkheid, braken of hoofdpijn, wanneer een aanzienlijke hoeveelheid op de huid wordt gebruikt. Ernstigere effecten, zoals blindheid, toevallen of schade aan het zenuwstelsel, kunnen optreden als methanol wordt ingenomen. Het per ongeluk of opzettelijk drinken van handdesinfecterend middel met methanol kan dodelijk zijn. Kijk hier voor meer informatie over het herkennen van veilige handdesinfectiemiddelen.

Als u een handdesinfecterend middel hebt gekocht dat methanol bevat, moet u dit onmiddellijk stoppen. Breng het indien mogelijk terug naar de winkel waar u het hebt gekocht. Als u nadelige effecten ervaart door het te gebruiken, moet u uw zorgverlener bellen. Als uw symptomen levensbedreigend zijn, bel dan onmiddellijk de medische hulpdiensten.

Handdesinfecterende middelen zijn verkrijgbaar als doekjes en in gelvorm. Ze zijn een handige optie voor onderweg als zeep en stromend water niet direct beschikbaar zijn.

Ze mogen echter niet regelmatig worden gebruikt in plaats van met de hand te wassen, omdat zeep en water geschikter zijn voor het regelmatig verwijderen van vuil, puin en schadelijke ziektekiemen dan handdesinfecterende middelen.

Te vaak gebruik van handdesinfecterende middelen kan ook het aantal nuttige bacteriën op uw handen en huid verminderen.

Haal het meeste uit handdesinfecterend middel door deze dingen in gedachten te houden:

Gebruik producten op alcoholbasis. Het is belangrijk om de ingrediënten te controleren en een ontsmettingsmiddel te gebruiken dat ten minste 60 procent alcohol bevat. Ethanolalcohol en isopropanolalcohol zijn beide aanvaardbare typen.
Schrob je handen. Gebruik de hoeveelheid handdesinfectans die op het etiket wordt aanbevolen en wrijf krachtig in beide handen. Zorg ervoor dat u alle delen van de handen krijgt, inclusief de polsen en onder de nagels, net als bij het wassen. Wrijf totdat ze aan de lucht drogen.
Heb wat binnen handbereik. Het is een goed idee om wat handdesinfecterend middel bij je te hebben. Het kan van pas komen wanneer u met uw hond wandelt, reist of les volgt.
Tips voor het wassen van de handen
Houd je huid schoon en gehydrateerd
Te veel van het goede kan natuurlijk negatieve gevolgen hebben – en dit geldt ook voor handwas.

Je handen constant wassen totdat ze droog, rood en ruw zijn, kan betekenen dat je het overdrijft. Als uw handen barsten of bloeden, zijn ze mogelijk vatbaarder voor infectie door ziektekiemen en bacteriën.

Gebruik om een ​​droge huid te voorkomen een vochtinbrengende zeep zoals glycerine , of gebruik een handcrème of lotion na het wassen van je handen.

Overweeg je zeep en opslag
Omdat ziektekiemen kunnen leven van slecht opgeslagen zeep, kan vloeibare zeep een beter alternatief zijn. Vloeibare zepen moeten worden gebruikt in plaats van zeepzepen in scholen en kinderdagverblijven.

Ga niet overboord
Bij sommige mensen, waaronder kinderen, kan te vaak handen wassen een teken zijn van angst of een aandoening die obsessief-compulsieve stoornis (OCS) wordt genoemd .

Handwastips voor kinderen
Of je nu een leraar, verzorger of ouder bent, het kan moeilijk zijn om kinderen hun handen efficiënt te laten wassen. Hier volgen enkele tips en trucs die kunnen helpen:

Kies het favoriete liedje van je kind en laat ze het zingen terwijl ze hun handen wassen. Als het een kort nummer is, laat ze het dan twee keer zingen. Ze kunnen het een keer proberen in hun eigen stem en een keer als een personage waar ze van houden.
Verzin een liedje of gedicht dat alle stappen van goed handenwassen bevat en reciteer het vaak met je kind, vooral na gebruik van het toilet en voor de maaltijd.
Zorg ervoor dat de gootsteen binnen handbereik is van kleine benen en handen, thuis en op school.
Gebruik leuke zeepjes. Deze kunnen schuim bevatten, vloeibare zeep die van kleur verandert en die met kindvriendelijke geuren of felgekleurde flessen.
Speel een spelletje duimoorlog of vingerspreuk met uw kind terwijl u met de hand wast.
Afhalen
Je handen wassen met gewone zeep en stromend water is een zeer effectieve manier om de verspreiding van ziektekiemen en bacteriën, waaronder COVID-19, te stoppen.

Het is belangrijk om je handen te wassen voor en na het hanteren van eten of eten. Normale, niet-antibacteriële zeep is prima voor het meeste dagelijkse gebruik.