Waarom u meer zult eten als uw dieet bestaat uit ultraverwerkt voedsel

Als u een dieet eet met veel ultraverwerkt voedsel, is de kans groot dat u meer eet dan met een onverwerkt dieet.

Onderzoekers vermoeden al lang dat er een verband bestaat tussen ultraverwerkt voedsel en de obesitas-epidemie.

Nu, in een rapport gepubliceerd in het tijdschrift Cell Metabolism, hebben experts de eerste gerandomiseerde gecontroleerde studie uitgevoerd waarin verschillen in calorieverbruik tussen onverwerkte en ultraverwerkte diëten werden vergeleken.

Zelfs toen de twee diëten in de proef werden gematcht voor zaken als vetgehalte, aten deelnemers aan het ultraverwerkte dieet nog steeds meer voedsel en kwamen ze meer aan.

“Omdat de maaltijden waren ontworpen om te worden afgestemd op koolhydraten, vet, suiker, zout en calorieën, vermoedde ik dat we weinig verschil tussen hen zouden vinden in termen van totale calorie-inname of gewichtsverandering”, Kevin Hall, PhD, hoofdauteur van de studie en een sectiehoofd in het Laboratorium voor Biologische Modellering aan het National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases binnen de National Institutes of Health (NIH), vertelde Healthline.

Hall zei echter dat onderzoekers opmerkten dat het ultraverwerkte dieet de calorie-inname met ongeveer 500 calorieën per dag verhoogde.

‘Dit was een verrassing,’ zei Hall.

Hij zei dat de consumptie van ultraverwerkt voedsel in observatiestudies in verband is gebracht met obesitas en een slechte gezondheid, maar er is nooit een gerandomiseerde gecontroleerde proef geweest die test of bewerkte voedingsmiddelen daadwerkelijk overeten of gewichtstoename veroorzaken.

“De meeste voedingsstudies richten zich op het gehalte aan voedingsstoffen in voedingsmiddelen, dus ik was sceptisch over de vraag of de verwerking van voedsel van enig belang is, afgezien van het gehalte aan voedingsstoffen,” zei Hall. “Dus we dachten dat het belangrijk was om de eerste [gerandomiseerde gecontroleerde studie] uit te voeren waarbij proefpersonen werden blootgesteld aan ultraverwerkte diëten versus onverwerkte diëten die overeenkwamen met een verscheidenheid aan voedingsstoffen om te zien of ultraverwerkte voedingsmiddelen overeten en gewichtstoename veroorzaakten.”

Meer ultraverwerkt voedsel eten
Bij het uitvoeren van het onderzoek schakelden Hall en zijn team 20 gezonde vrijwilligers in.

Ze werden een maand opgenomen in de Metabolic Clinical Research Unit van de NIH.

De deelnemers kregen gedurende twee weken ofwel een ultraverwerkt dieet of een onverwerkt dieet toegewezen, waarna ze werden overgeschakeld.

Ze aten drie maaltijden per dag en kregen flessenwater en snacks die ultraverwerkt of onverwerkt waren. Deelnemers konden zoveel eten als ze wilden en de hoeveelheden van alles wat ze aten werden gemeten.

Het NOVA-voedselclassificatiesysteem, dat voedingsmiddelen categoriseert op basis van hoeveel ze zijn verwerkt, werd door de onderzoekers gebruikt om voedsel voor de deelnemers te kiezen.

Op het ultraverwerkte dieet kregen de deelnemers Honey Nut Cheerios, volle melk met toegevoegde vezels en een bosbessenmuffin met margarine als ontbijt.

De deelnemers die een onverwerkt dieet aten, kregen een parfait met aardbeien, banaan, walnoten, zout, olijfolie, Griekse yoghurt en appelschijfjes met een scheutje citroen.

Na twee weken een ultraverwerkt dieet te hebben gegeten, wonnen de deelnemers gemiddeld twee pond. Degenen op het onbewerkte dieet hadden een gemiddeld gewichtsverlies van twee pond.

Dana Hunnes, PhD, een senior diëtiste aan het University of California Los Angeles Medical Center, zei dat de onderzoeksresultaten niet verrassend zijn.

“Ultraverwerkte diëten bevatten vaak voedingsmiddelen die calorischer zijn en minder water bevatten, waardoor elk individueel voedsel minder verzadigend en bevredigend is,” vertelde ze aan Healthline. “Om dezelfde verzadiging in de maag – of een gevoel van volheid – te bereiken die mogelijk meer te maken heeft met volume dan met de calorie-inname, zou het logisch zijn dat meer calorierijk voedsel zou worden gegeten (en dus meer calorieën) dan bij het eten een onverwerkt dieet. ‘

Waarom je meer eet
De onderzoekers veronderstelden een paar redenen waarom de deelnemers aan een ultraverwerkt dieet meer voedsel aten.

Een reden is de snelheid waarmee ze aten.

“Mensen aten het ultraverwerkte voedsel sneller, en dit heeft mogelijk bijgedragen aan te veel eten”, zei Hall.

Kristin Kirkpatrick, MS, een gediplomeerde, geregistreerde diëtist en manager van wellnessvoedingsdiensten bij het Cleveland Clinic Wellness Institute in Ohio, zegt dat mensen er rekening mee moeten houden hoe snel ze hun voedsel eten.

“Veel studies noemen het langer kauwen en mindfulness als effectieve tactieken om af te vallen,” vertelde ze aan Healthline. “Snel eten betekent natuurlijk meer eten – meer voedsel, meer calorieën en te veel brandstof aan het eind van de dag die niet kan worden verbrand, wat resulteert in een overvloed aan energie voordat je naar bed gaat.”

Onderzoekers erkennen dat een opmerkelijke beperking van het onderzoek was dat al het voedsel dat aan de deelnemers werd gegeven, door iemand anders was bereid. Dit houdt geen rekening met het gemak of de kosten van gegeten voedsel, wat veelvoorkomende redenen zijn waarom iemand iets ultraverwerkt kan kiezen.

“Verwerkt voedsel is snel en in deze drukke tijden gaan mensen vaak voor snel en gemakkelijk”, vertelde Lauri Wright, PhD, een assistent-professor in de volksgezondheid aan de University of South Florida, aan Healthline.

“Ultraverwerkte voedingsmiddelen bevatten vaak grote hoeveelheden suiker, natrium en vet. Voorbeelden van deze te vermijden voedingsmiddelen zijn onder meer frites, hotdogs, instant soep, frisdrank en verpakte gebakken producten, ”zei ze.

Wat je kunt doen
Niet alle bewerkte voedingsmiddelen zijn slecht.

Wright zegt dat sommige minimaal bewerkte voedingsmiddelen nuttig kunnen zijn voor drukke mensen.

‘Elke keer dat we eten koken, bakken of bereiden, verwerken we voedsel’, zei ze. “Minimaal verwerkt voedsel kan je juist helpen om meer nutriëntrijke voedingsmiddelen te eten. Melk en sappen worden soms verrijkt met calcium en vitamine D en ontbijtgranen bevatten mogelijk extra vezels. Ingeblikt fruit is een goede optie als er geen vers fruit beschikbaar is. Sommige minimaal verwerkte voedingsmiddelen, zoals voorgesneden groenten en voorgewassen spinazie, zijn gemaksvoedsel van hoge kwaliteit voor drukke mensen. ”

Als u uw inname van verwerkt voedsel wilt minimaliseren, probeer dan thuis meer voedsel klaar te maken en te koken. ‘Baseer je maaltijden op hele voedingsmiddelen, inclusief groenten, bonen en volle granen’, zei Wright. “Met mate bewerkte voedingsmiddelen eten is prima, maar vermijd die met veel toegevoegde suiker, vet en natrium.”