8 manieren waarop amyloïdose het lichaam beïnvloedt

Doctor discussing prescription with senior patient 463029267 55-59 years, 60-64 years, african-american ethnicity, candid, caucasian ethnicity, clinic, communication, discussion, doctor, doctors office, examination room, expertise, explaining, general practitioner, gesturing, healthcare and medicine, healthcare worker, holding, hospital, hospital gown, indoors, lab coat, lifestyles, mature adult, mature men, medical exam, medical occupation, mixed race person, multi-ethnic group, occupation, patient, pill bottle, prescription, prescription medicine, professional occupation, senior adult, senior men, sitting, standing, three quarter length, togetherness, trust, two people, visit, working, series, los angeles, california, united states, copy space, prevention, white hair, serious, concern, questions

Amyloïdose is een aandoening die verschillende lichaamsweefsels en organen aantast. Maar het is veel ingewikkelder – en symptomatischer – dan het klinkt. De symptomen en de ernst van amyloïdose kunnen per persoon verschillen, hoewel sommige symptomen vaker voorkomen dan andere.

Lees verder voor meer informatie over de manieren waarop amyloïdose het lichaam kan beïnvloeden en wat u kunt doen om deze symptomen te beheersen.

1. Nierproblemen
Amyloïde eiwitten kunnen zich ophopen in de nieren, de organen die verantwoordelijk zijn voor het verwijderen van afval via de urine.

Als uw nieren overladen zijn met deze eiwitten, werken ze niet zo goed. Dit kan leiden tot littekens, eiwitverlies en uiteindelijk nierfalen.

Dialyse kan de nierfunctie verergeren, dus overleg met uw arts over het behoud van de nierfunctie. Soms is een niertransplantatie nodig. Het is mogelijk om hoge bloeddruk te ontwikkelen door nierproblemen, dus het kan zijn dat u ook medicijnen nodig heeft om deze te verlagen.

2. Vermoeidheid
Wanneer amyloïde eiwitten je organen overweldigen, heb je misschien niet de energie en kracht die je ooit had.

Amyloïdose kan ernstige, ongebruikelijke vermoeidheid veroorzaken. Misschien heb je geen zin om de activiteiten te doen die je ooit leuk vond. Mogelijk hebt u zelfs gedurende de dag regelmatig dutjes nodig.

Het is belangrijk om zo actief mogelijk te blijven en gezond te eten. Als u dit wel doet, kunt u een deel van uw vermoeidheid helpen bestrijden. Praat met uw arts om te zien wat zij voor u aanbevelen.

3. Verminderde hartefficiëntie
Kortademigheid door amyloïdose heeft meer te maken met hartcomplicaties dan met uw longen. Dit komt omdat de aandoening voorkomt dat uw hart efficiënt bloed pompt. Vloeistof verzamelt zich in de longen, wat een gevoel kan veroorzaken dat er niet genoeg luchtstroom is.

Ernstige kortademigheid wordt beschouwd als een complicatie van amyloïdose en u moet onmiddellijk uw arts bellen. Ze zullen waarschijnlijk hartmedicijnen voorschrijven om uw hart correct te laten werken.

Inspannende activiteiten kunnen de kortademigheid door amyloïdose verergeren. U moet dergelijke activiteiten vermijden, maar blijf toch in beweging met activiteiten met matige intensiteit, zoals wandelen. Een wandeling rond het blok kan ook de vermoeidheid verbeteren.

4. Huidveranderingen
Amyloïdose beïnvloedt alle lichaamsorganen. Dit omvat het grootste orgaan van het lichaam: je huid.

Enkele van de huidveranderingen die worden gezien bij amyloïdose zijn:

blauwe plekken
paarse vlekken rond uw ogen (periorbitale purpura)
verdikte huid
haaruitval
tongverdikking, samen met een onregelmatige vorm
5. Symptomen van het zenuwstelsel
Amyloïdose kan het zenuwstelsel aantasten, dat verschillende zenuwen en basisfuncties door het hele lichaam bestuurt.

Tekenen dat amyloïdose het zenuwstelsel aantast, zijn onder meer:

duizeligheid
branderige gevoelens in je voeten
gevoelloosheid en tintelingen in uw vingers en tenen
carpaal tunnel syndroom
duizeligheid of flauwvallen bij het opstaan
diarree
constipatie
Uw arts kan medicijnen voorschrijven om perifere neuropathie te behandelen, een complicatie van amyloïdose die pijn en gevoelloosheid kan veroorzaken. Als u dit in uw voeten heeft, moet u extra voorzichtig zijn om zweren te voorkomen. Dit omvat het dragen van de juiste sokken en schoenen en ervoor zorgen dat uw voeten schoon en droog blijven.

6. Darmveranderingen
Bij amyloïdose kunt u diarree, obstipatie of beide hebben. Er kan ook bloed in uw ontlasting zitten. Deze symptomen kunnen gepaard gaan met een slechte opname van voedingsstoffen.

Vraag uw arts of ze specifieke voedingsaanbevelingen voor u hebben om de darmirritatie te helpen verminderen.

7. Onbedoeld gewichtsverlies
Amyloïdose kan onbedoeld gewichtsverlies veroorzaken. U kunt in korte tijd een aanzienlijk gewicht verliezen. Slikproblemen en een vergrote tong door amyloïdose kunnen het eten ongemakkelijk maken, dus misschien eet u minder dan u van plan bent.

Praat met uw arts over manieren om ervoor te zorgen dat u voldoende energie en voedingsstoffen uit uw dieet krijgt, inclusief maaltijdvervangende drankjes.

8. Vochtretentie
Vochtretentie is een ander mogelijk symptoom van deze ziekte. Zwelling in de voeten en benen komt vaak voor. Uw arts kan diuretica aanbevelen om vochtretentie te verminderen, zodat u comfortabeler kunt lopen en in uw schoenen en kleding kunt passen. Soms kan een zoutarm dieet ook helpen.

Hoewel het belangrijk is om genoeg water te drinken om gehydrateerd te blijven, drink je te veelwater kan het vasthouden van vocht erger maken. Praat met uw arts over de hoeveelheid water die u moet drinken op basis van uw eigen hydratatiebehoeften.

De afhaalmaaltijd
De symptomen van amyloïdose verschillen van persoon tot persoon. Ze kunnen ook andere aandoeningen nabootsen. Gecombineerd kunnen deze twee feiten diagnose en behandeling bemoeilijken. Bovendien kunnen er kleine variaties in symptomen zijn, afhankelijk van het type amyloïdose dat u heeft.

Als u een van de bovenstaande symptomen blijft ervaren, neem dan contact op met uw arts. Er is geen remedie voor amyloïdose, maar aanpassingen van behandeling en levensstijl kunnen uw symptomen helpen verlichten en verdere complicaties voorkomen.