Extreme oefening kan de hersenen dof maken, zegt studie

De bevindingen tonen aan dat,

ondanks de voordelen van duursporten,

een overmatige trainingsbelasting nadelige gevolgen kan hebben voor je hersenen, aldus Franse onderzoekers.

“Onze bevindingen vestigen de aandacht op het feit dat neurale toestanden ertoe doen: u neemt niet dezelfde beslissingen wanneer uw hersenen vermoeid zijn”, zei studie-auteur Mathias Pessiglione van Hospital de la Pitie-Salpitriere in Parijs.

Voor de studie hadden de onderzoekers 37 mannelijke duursporters ofwel doorgaan met normale training ofwel de training met 40% verhogen per sessie gedurende drie weken.

Functionele MRI’s toonden aan dat overbelaste atleten een langzamere respons hadden in de laterale prefrontale cortex.

Atleten die zich tot het punt van uitputting inspanden, vertoonden verminderde activiteit in een gebied van de hersenen dat belangrijk was voor het nemen van beslissingen. En ze leken impulsiever in tests die de financiƫle besluitvorming evalueerden en gingen voor onmiddellijke beloningen in plaats van grotere die meer tijd zouden kosten om te bereiken, vonden de onderzoekers.

De resultaten zijn op 26 september Current Biology.

“De laterale prefrontale regio die werd getroffen door overbelasting van sporttrainingen was precies hetzelfde waarvan in onze vorige studies was aangetoond dat het kwetsbaar was voor overmatig cognitief werk,” zei Pessiglione in een persbericht van een tijdschrift.

Dit gebied van de hersenen was een zwakke plek als het ging om cognitieve controle –

het vermogen om informatie te verwerken en gedrag te beheersen, zei hij.

Het werk van Pessiglione suggereert dat mentale en fysieke inspanning beide cognitieve controle nodig hebben.

Het kan belangrijk zijn om vermoeidheidsniveaus te bewaken om slechte beslissingen buiten de atletiekarena te voorkomen, in gebieden zoals politiek, wetgeving en financiƫn, aldus de onderzoekers.