Werken Jade Rollers echt?

Het is een oude steen met verleidelijke beloften: de jade roller.

Schoonheidenthousiasten – van de Qing-dynastie in het 17e-eeuwse China tot de populairste schoonheidsbloggers van tegenwoordig – hebben beweerd dat dit kleine, draagbare hulpmiddel allerlei gunsten voor onze huid kan doen: de bloedsomloop verbeteren, kringen onder de ogen verminderen, ontstekingen kalmeren, de genezing verbeteren , ontgiften de huid en verzachten tekenen van leeftijd. Maar wat kunnen deze populaire tools eigenlijk doen?

Er is geen wetenschappelijk onderzoek naar jade rollers. Maar op basis van de medische kennis die we hebben, is dit mijn mening:

Jaderollen kunnen helpen om wallen te verminderen. Alles wat koel op de huid wordt aangebracht, kan helpen de zwelling tijdelijk te kalmeren, door de bloedvaten te vernauwen en de ontsteking te verminderen. Koele kompressen kunnen komen in de vorm van plakjes komkommer, ijspakken, gekoelde washandjes, bevroren erwten, een scheutje koud water of de koele steen van een jaderol. De paar keer dat ik er een heb gebruikt, heb ik hem van tevoren in de koelkast bewaard om de puff-verminderende mogelijkheden te helpen maximaliseren.

(De koele roller voelt rustgevend aan – maar de anti-zwellende voordelen zijn weliswaar mild en tijdelijk.)

Jade rollers kunnen de bloedsomloop verbeteren. Slechte slaap, extra zoutinname, vochtretentie, zwaartekracht, ziekte, infectie en andere factoren kunnen de bloedsomloop vertragen of leiden tot verhoogde zwelling in het hoofd en de nek. Dit manifesteert zich vaak als zwellingen onder de ogen of donkere kringen. Massage (met behulp van een jade roller of anderszins) of oefening kan de bloedstroom en lymfedrainage verbeteren, waardoor extra vloeistof uit het hoofd en de nek en terug in de bloedsomloop wordt gebracht.
Het is onwaarschijnlijk dat jaderollen huiduitslag of rimpels verminderen. Hoewel jade een reputatie als helende steen heeft, is er geen wetenschappelijk bewijs dat het huiduitslag of tekenen van leeftijd kan kalmeren. De enige manier waarop een jade-roller op dit gebied voordelen kan opleveren, is indirect, als onderdeel van een rustgevend ritueel om stress te verminderen en het welzijn te verbeteren. Veel dermatologische en gezondheidsaandoeningen – waaronder acne, psoriasis, gordelroos en koortsblaasjes – flakkeren wanneer we ons het meest gestrest voelen, dus elke stap in de richting van zelfzorg (met jade rollers of zonder) is de moeite waard.

Jade rollers kunnen ziektekiemen verspreiden.

Rol elk kiemapparaat over de huid en dit kan bijdragen aan puistjes, ontstoken haarzakjes of infectie (zoals wanneer het koortslipvirus, herpes simplex, zich verspreidt). Als u een jade roller gebruikt, maak deze dan voor elk gebruik schoon met alcohol, chloorhexidine of een mild reinigingsmiddel en breng het alleen aan op een schone, intacte huid.

Jade rollers mogen niet worden gebruikt over vergrote lymfeklieren. Er zijn meer dan 300 van deze kleine klieren in ons hoofd en nek, en ze zijn een essentieel onderdeel van de immuunafweer van ons lichaam tegen ziektekiemen, ziekten en zelfs sommige vormen van kanker. Als u gezwollen, vergrote, gevoelige, rubberachtige of stevige lymfeklieren in het gezicht, de nek of ergens anders voelt – vooral als ze langer dan een paar weken aanhouden –

leg de jaderol weg en zoek de zorg voor een dokter.

De bottom line: er is geen significante wetenschap om de hype achter jade rollers te ondersteunen. Maar als ze deel uitmaken van een rustgevend, goed thuisritueel, waarom niet?