Tandartsen schrijven veel te vaak antibiotica voor

De auteurs van de studie ontdekten.

dat antibiotica die werden voorgeschreven om infectie tijdens tandheelkundige procedures te voorkomen, 81% van de tijd niet nodig was. Dat is belangrijk omdat 10% van alle antibiotica-recepten afkomstig zijn van tandartsen, aldus de onderzoekers.

“Preventieve antibiotica bij deze patiënten gaven hen risico’s die opwegen tegen de voordelen,” zei onderzoeker Jessina McGregor, universitair hoofddocent aan de Oregon State University in Corvallis, in een persbericht van de universiteit.

Antibiotica zijn aanbevolen voor tandheelkundige patiënten met bepaalde hartaandoeningen om te voorkomen dat mondbacteriën het hart infecteren, aldus de onderzoekers.

Maar antibiotica kunnen ernstige bijwerkingen veroorzaken en bijdragen aan het groeiende probleem van antibioticaresistentie.

Hoe psoriasis op verschillende delen van uw lichaam te behandelen
Flarden droge, schilferige huid kunnen op verschillende plaatsen opduiken, van je hoofdhuid tot je voeten. Leer hoe u uw chronische aandoening kunt behandelen, afhankelijk van waar uw fakkels zijn.
Met behulp van een nationale database verzamelden McGregor en haar collega’s tussen 2011 en 2015 gegevens over bijna 170.000 antibiotica-recepten van tandartsen. De recepten waren voor meer dan 90.000 patiënten.

Hoewel 90% van de patiënten een procedure had waarvoor mogelijk een antibioticum nodig was, had minder dan 21% een hartaandoening die onder die aanbeveling viel.

In het hele land varieerde het aantal onnodige antibiotica voorschriften per regio, toonden de bevindingen. De meeste waren in het Westen – van meer dan 13.700 geschreven recepten volgden 11.600 (85%) zich niet aan de richtlijnen voor het voorschrijven.

In het noordoosten waren 78% van de voorschriften overbodig, evenals 83% in het Midwesten en 80% in het zuiden, aldus de onderzoekers.

Steden waren goed voor 82% van onnodige voorschriften,

en plattelandsgebieden waren goed voor 79%, volgens het rapport.

De onderzoekers gebruikten een brede definitie van hartpatiënten met een hoog risico, wat suggereert dat het aantal onnodige antibiotica-recepten misschien nog hoger is.

Onderzoeker Susan Rowan, van de Universiteit van Illinois aan het Chicago College of Dentistry, voegde eraan toe dat “tandartsaanbieders deze studie, die de eerste is om preventieve antibiotica voor te schrijven voor tandheelkundige procedures, als een krachtige oproep tot actie moeten beschouwen, niet als een terechtwijzing. “