Slechts 2 weken op de bank begint uw lichaam te beschadigen

“De studie toonde aan dat twee weken van verminderde fysieke activiteit –

van ongeveer 10.000 stappen per dag tot 1500 per dag – veranderingen in gezondheidsmarkers veroorzaakten die geassocieerd zijn met diabetes type 2 en hart- en vaatziekten,” zei studie-auteur Kelly Bowden Davies. Ze is docent aan de Universiteit van Newcastle en de Universiteit van Liverpool in het Verenigd Koninkrijk.

Maar het goede nieuws uit de studie is dat het lichaam snel terug lijkt te stuiteren zodra je weer begint te bewegen.

“Het is belangrijk op te merken dat wanneer mensen na deze periode hun normale activiteitsniveau hervatten, de negatieve gezondheidsveranderingen werden teruggedraaid,” zei ze.

De onderzoekers rekruteerden 28 gezonde, regelmatig actieve volwassenen. Achttien waren vrouwen. De gemiddelde leeftijd van de vrijwilligers van de studie was 32. Hun gemiddelde body mass index (BMI) – een ruwe maat voor lichaamsvet op basis van lengte- en gewichtsmetingen – was iets meer dan 24.

Een BMI onder 24,9 wordt als normaal gewicht beschouwd.

De vrijwilligers van de studie waren behoorlijk actief en trokken normaal gesproken dagelijks ongeveer 10.000 stappen. Bowden Davies zei dat het meeste hiervan alleen uit dagelijkse activiteiten kwam, in plaats van gestructureerde oefeningen. Ze zei dat ze meestal wekelijks deelnemen aan niet meer dan twee uur gestructureerde oefeningen.

De onderzoekers vroegen de vrijwilligers om hun activiteit drastisch te verminderen. De onderzoekers daalden gemiddeld iets meer dan 100 minuten per dag.

Na twee weken leven op de bank,

ondergingen de onderzoeksvrijwilligers een batterij aan testen. Deze resultaten werden vergeleken met bevindingen die werden gemeten toen het onderzoek begon.

Bowden Davies zei dat de cardiorespiratoire fitheid in slechts twee weken met 4% daalde.

Tailleomtrek steeg met bijna een derde van een inch. Levervet steeg met 0,2%. Het totale lichaamsvet steeg met 0,5%. De insulineresistentie nam toe en de triglyceriden (een soort bloedvet) namen iets toe.