Gezond gewicht behouden Sleutel tot het vermijden van vroege dood

De bevindingen suggereren.

dat het handhaven van een normaal gewicht tijdens de volwassenheid het risico op vroege dood vermindert, aldus de in China gevestigde onderzoekers.

Ze analyseerden gegevens van meer dan 36.000 volwassenen, 40 jaar en ouder, die deelnamen aan een Amerikaans gezondheidsonderzoek in 1988-1994 en 1999-2014. Gewicht en lengte van de deelnemers werden gecontroleerd aan het begin van de enquĂȘte en het gewicht werd gerapporteerd op 25-jarige leeftijd en op middelbare leeftijd (gemiddelde leeftijd: 47).

Over een gemiddelde van 12 jaar waren er 10.500 doden door welke oorzaak dan ook. Na rekening te hebben gehouden met andere factoren, concludeerden onderzoekers dat mensen die gedurende de volwassen leeftijd zwaarlijvig waren, het grootste risico op vroege dood hadden. Degenen met overgewicht gedurende de volwassenheid hadden een iets hoger risico of geen.

Degenen die als volwassenen aankwamen, hadden een hoger risico op vroegtijdig overlijden dan degenen die een normaal gewicht handhaafden. Gewichtsverlies bij jonge tot middelbare volwassenheid was niet significant gerelateerd aan het overlijdensrisico.

Maar naarmate mensen ouder werden,

werd het verband tussen gewichtstoename en overlijdensrisico verzwakt, terwijl het verband tussen overlijdensrisico en gewichtsverlies vanaf het midden tot laat volwassen werd sterker en significant.

De studie kan oorzaak en gevolg niet bewijzen, en onderzoekers zeiden dat ze de mogelijkheid niet kunnen uitsluiten dat sommige van de risico’s te wijten waren aan factoren die ze niet hebben onderzocht.

De bevindingen werden gepubliceerd 16 oktober in de BMJ. Een Pan, een professor in de volksgezondheid aan de Huazhong University of Science and Technology in Wuhan, China, leidde de studie.

“Stabiele obesitas op volwassen leeftijd,

gewichtstoename van jonge tot middelbare volwassenheid en gewichtsverlies van middelbare tot late volwassenheid werden geassocieerd met een verhoogd risico op sterfte,” zeiden de onderzoekers in een persbericht.

“De resultaten benadrukken het belang van het handhaven van een normaal gewicht tijdens de volwassenheid, met name het voorkomen van gewichtstoename in de vroege volwassenheid, voor het voorkomen van voortijdige sterfte op latere leeftijd,” merkten Pan en zijn collega’s op.

In de Verenigde Staten werden 36% van de mannen en 38% van de vrouwen in 2016 als zwaarlijvig beschouwd, aldus de onderzoekers.