7 dingen die u misschien niet weet over het Keto-dieet

Het keto-dieet

(afkorting voor ketogeen dieet) is een vetrijk, koolhydraatarm eetplan. Door je lichaam koolhydraten te ontnemen, de voorkeursbron van energie, dwing je het in plaats daarvan vet als brandstof te gebruiken. Dat zorgt ervoor dat de lever ketonlichamen maakt, die je cellen kunnen gebruiken voor energie. In die langdurige staat van het gebruik van vet voor energie wordt ketose genoemd.

Als het gaat om gewichtsverlies, is het effectief. Dat komt omdat het lichaam veel calorieën verbrandt en vet omzet in energie, en het kiezen van koolhydraten ver terug leidt tot een snelle daling van het watergewicht. Je eetlust is ook dof van het eten van zoveel vetrijke voedingsmiddelen, en je elimineert veel voedingsmiddelen (en vermindert de verscheidenheid aan voedingsmiddelen die je eet drastisch), wat allemaal zal verminderen hoeveel je eet.

Maar er zijn kosten. In feite zijn er een handvol dingen die de neiging hebben mensen te verrassen wanneer ze meer leren over het keto-dieet.

Dus als u erover denkt het te proberen, zijn hier enkele dingen die u moet weten:

Het is geen eiwitrijk dieet: sommige mensen nemen aan dat, omdat het keto-dieet koolhydraatarm is, het de droom van een vleesliefhebber is. Maar het dieet vereist eigenlijk niet veel eiwitten. De typische verdeling is 75 procent vet, 20 procent eiwit en 5 procent koolhydraten. Dus hoewel er ruimte is voor biefstuk, is je primaire focus vet, zoals boter, notenboter en kokosolie. En het is nog steeds onduidelijk of er op de lange termijn gezondheidsrisico’s zijn als je elke dag zoveel vet eet, vooral verzadigd vet.

Vegetariërs kunnen worstelen: hoewel het geen eiwitrijk dieet is, kunnen vegetariërs het nog steeds moeilijk vinden om aan hun eiwitbehoeften te voldoen zonder verboden voedsel zoals bonen en granen. En omdat sommige groenten koolhydraten bevatten, kun je ze niet in eindeloze hoeveelheden eten volgens het keto-plan.

Het meeste fruit is een nee-nee. Naast kleine porties bessen is fruit niet toegestaan omdat ze rijk zijn aan koolhydraten. Om in ketose te blijven, kun je misschien slechts ongeveer 20 gram koolhydraten per dag eten – en een grote appel heeft er 25.

U kunt verstopt raken.

Door voedingsmiddelen zoals volle granen, bonen en fruit uit je dieet te halen, verwijder je rijke bronnen van vezels. Andere vaak voorkomende bijwerkingen: lage bloedsuikerspiegel en een “wazig gevoel” door het gebrek aan koolhydraten.

Het was niet bedoeld als een dieet voor gewichtsverlies. Het ketogeen dieet werd bijna een eeuw geleden ontwikkeld om epileptische aandoeningen zoals epilepsie bij kinderen te behandelen.

Het kan sociaal isolerend zijn.

Familiediner, happy hour met vrienden, feesten en maaltijden bij anderen thuis zijn moeilijk te beheren op keto. En omdat gewichtsverlies afhankelijk is van in ketose blijven, aan en uit springen voor feestjes, diners of gewoon een broodje brood, schop je jezelf uit ketose.

De voordelen worden overschreven. Ja, het keto-dieet zal waarschijnlijk leiden tot gewichtsverlies als het wordt gevolgd. Maar alle verklaringen over keto die acne genezen, tekenen van veroudering vertragen en kanker voorkomen? Het bewijs is er gewoon niet, dus neem ze met een grote korrel zout.