Wat te verwachten na gewichtsverlieschirurgie

Als u zich klaarmaakt voor een operatie om af te vallen, kijkt u waarschijnlijk uit naar de resultaten.

Je kunt verwachten veel gewicht te verliezen. Als u een aan gewicht gerelateerde medische aandoening heeft, zoals diabetes type 2 of slaapapneu, kunnen deze aandoeningen verbeteren. En bijna alle mensen die een operatie krijgen om af te vallen – 95% – zeggen dat hun kwaliteit van leven ook verbetert.

U wilt zich voorbereiden op het herstel en weten wat u moet doen om de wijzigingen blijvend te maken.

Hoeveel gewicht ga je verliezen?
Vraag uw arts precies wat u kunt verwachten. Het kan gedeeltelijk afhangen van wat u nu weegt en het soort operatie dat u krijgt.

Mouwgastrectomie wordt steeds populairder bij gewichtsverlies. Mensen die mouw-gastrectomie krijgen, verliezen ongeveer 40% van hun extra gewicht.

Gemiddeld verliezen mensen 60% van hun extra gewicht na een bypassoperatie.

Maagbanding is niet langer een veel uitgevoerde chirurgie voor gewichtsverlies.

Hoe ziet het herstel eruit?

De meeste maag-bypass-chirurgie is laparoscopisch, wat betekent dat de chirurg kleine snijwonden maakt. Dat zorgt voor een kortere hersteltijd.

De meeste mensen blijven 2 tot 3 dagen in het ziekenhuis en gaan na 3 tot 5 weken weer normaal werken.

Als de operatie “open” moet zijn, wat betekent dat de chirurg een grotere snee moet maken, duurt de genezing langer.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen?

Er zijn potentiële korte- en langetermijncomplicaties als gevolg van een operatie om af te vallen. Langetermijnrisico’s variëren afhankelijk van het type operatie. Ongeveer 40% van de mensen ervaart een vorm van complicatie. Minder dan 5% heeft ernstige complicaties. Neem contact op met uw arts als u problemen hebt die u zorgen baren.

Enkele veel voorkomende bijwerkingen zijn:

Constipatie komt vaak voor na een operatie om af te vallen. Uw arts kan u laten weten hoe u ermee moet omgaan. Vermijd korrelige vezels (Metamucil of psyllium), omdat dit obstakels kan veroorzaken.
Dumping syndroom gebeurt na het eten van suikerrijke maaltijden na gewichtsverlies chirurgie. Frisdranken of vruchtensappen zijn vaak de schuldige. Het suikerachtige voedsel snelt door de maag en kan misselijkheid, braken en zwakte veroorzaken.

Galstenen komen vaak voor wanneer u snel veel gewicht verliest.

Tot 50% van de patiënten ontwikkelt galstenen na een bypassoperatie van de maag, en deze zijn meestal onschadelijk. Soms kunnen galstenen misselijkheid, braken en buikpijn veroorzaken. Ongeveer 15% tot 25% van de mensen heeft een operatie nodig om hun galblaas te verwijderen na een bypassoperatie.
Wondinfecties kunnen tot 3 weken na de operatie optreden. Symptomen zijn onder meer roodheid en warmte, pijn of dikke drainage (pus) van de chirurgische wond. Wondinfecties vereisen antibiotica en soms verdere chirurgie.