Gezoete dranken nog steeds best verkopende kinderen

Dranken die op de markt worden.

gebracht voor kinderen bevatten vaak veel ongezonde suikers en zoetstoffen, en ze komen in verpakkingen die te grote porties leveren, zo blijkt uit een nieuw rapport.

Geen van de 34 gezoete dranken gericht op de jeugdmarkt voldoen aan voedingsaanbevelingen van de American Academy of Pediatrics (AAP), volgens de onderzoekers van de University of Connecticut.

“Gezoete dranken zijn ongeveer tweederde van de verkoop van kinderdranken, vergeleken met 100% sap-en-watermengsels,” zei hoofdonderzoeker Jennifer Harris, directeur marketinginitiatieven voor het Rudd Center for Food Policy and Obesity van de universiteit in Hartford. “Ouders kunnen verrast zijn om te weten dat kinderartsen, tandartsen en andere voedingsdeskundigen adviseren om geen van deze drankjes aan kinderen te schenken.”

Gezoete dranken zijn geĆÆdentificeerd als een belangrijke bron van overtollige calorieĆ«n voor kinderen.

Toegevoegde suikers zijn goed voor 17% van de totale calorie-inname van kinderen en tieners, en suikerhoudende dranken dragen volgens AAP bijna de helft bij aan die toegevoegde suikers.

Voor deze studie keken Harris en haar team alleen naar producten die op de markt worden gebracht voor kinderen, waarbij frisdranken, sportdranken en ijsthee worden genegeerd die worden gepromoot voor een breder publiek.

Ze identificeerden 67 producten van 23 drankmerken. Ongeveer de helft bevatte toegevoegde zoetstoffen; de anderen niet.

De gezoete dranken maakten 62% uit van de $ 2,2 miljard aan kinderdrankverkoop in 2018, aldus onderzoekers. Zuiver sap of sap / watermengsels waren goed voor 38% van de omzet.

Een portie van veel van de best verkopende fruitdrankmerken –

Capri Sun, Hawaiian Punch, Sunny D en Minute Maid Lemonade – had meer dan 50% van de aanbevolen hoeveelheid dagelijks toegevoegde suikers voor kinderen, aldus onderzoekers.

Tweederde van de gezoete fruitdranken en gearomatiseerde wateren bevatten helemaal geen fruitsap, aldus het rapport. De meeste met wat fruitsap bevatten slechts 5%.

Zelfs ogenschijnlijk gezonder 100% vruchtensap kwam in een verpakking die de drank mogelijk ongezond maakte voor kinderen, vonden onderzoekers.

De AAP heeft aanbevolen dat 1- tot 3-jarigen maximaal 4 gram puur vruchtensap per dag hebben, en oudere kleuters, niet meer dan 6 gram.