Meer dan 500 kleine ‘tanden’ verwijderd uit de mond van de jongen

Een 7-jarige jongen in India arriveerde in een tandartsschool met een gezwollen kaak.

Dagen later vertrok hij bij wijze van spreken met 526 minder tanden.

Chirurgen aan het Saveetha Dental College in Chennai ontdekten een “zakachtige” groei in de rechter onderkaak van de jongen. En binnen die groei vonden ze iets dat zelfs hen verbaasde, zeggen ze: honderden tandachtige structuren van 1 tot 15 millimeter groot.

“Het deed denken aan parels in een oester,” zegt een specialist die de jongen hielp behandelen in een persbericht van Saveetha, waarin de naam van het kind niet werd genoemd.

De chirurgen van de jongen zeggen dat de met tand gevulde groei die ze verwijderden,

een samengesteld odontoom was. Dat is een soort tumor die geen kanker is. Experts weten niet zeker wat de oorzaak is, maar ze denken dat een blessure, infectie of genen een paar dingen zijn die een rol kunnen spelen.

Samengestelde odontomen verschijnen meestal voordat je 20 jaar oud bent, vaak groeiend in de bovenkaak. Velen veroorzaken geen symptomen, maar sommige kunnen zwelling en pijn veroorzaken of tanden in de buurt verschuiven.

De jongen in India had een grote odontoom die zijn onderkaak deed zwellen.

Het gebeurde niet van de ene dag op de andere. Toen zijn ouders 4 jaar geleden voor het eerst een beetje zwelling opmerkten, namen ze hem mee naar het ziekenhuis, zegt Saveetha Dental College in haar persbericht. Maar de zwelling werd langzaam erger totdat Saveetha de diagnose stelde, zegt de release.

Volgens nieuwsberichten ging zijn operatie goed. En video’s die online zijn geplaatst, tonen de 7-jarige glimlach in de armen van een geliefde.