Think Twice About Tonsil, Adenoid Removal

“We hebben geconstateerd dat de risico’s op lange termijn van ziekten –

met name ademhalings-, allergische en infectieziekten – na chirurgie tot 30 jaar aanzienlijk waren toegenomen,” zei Sean Byars, hoofdonderzoeker van een nieuwe studie.

Die aandoeningen van de luchtwegen omvatten astma en longontsteking, aldus de auteurs van de studie.

Gezien deze hogere kansen voor bepaalde ziekten, is het verstandig om de gezondheid op lange termijn te overwegen voordat de amandelen en adenoïden van een kind worden verwijderd, concludeerden de onderzoekers.

“Onze studie heeft de neiging om te suggereren dat het, indien mogelijk, beter is voor de gezondheid op lange termijn om deze operaties in de kindertijd te voorkomen,” zei Byars, een onderzoeker aan de Universiteit van Melbourne in Australië.

Voor de studie onderzochten de onderzoekers Deense gezondheidsdossiers, na meer dan 60.000 kinderen die amandelen hadden verwijderd, adenoïden hadden verwijderd of beide (“adenotonsillectomie”) vóór de leeftijd van 10. De onderzoekers vergeleken de medische gegevens met gegevens over 1,2 miljoen leeftijdsgenoten geboren tussen 1979 en 1999.

Toen ze keken naar de omstandigheden die deze operaties beogen te behandelen, waren de resultaten op lange termijn gemengd.

Bijvoorbeeld, tonsillitis en slaapstoornissen waren sterk verminderd nadat amandelen en adenoïden waren verwijderd. Maar anderen, zoals sinusitis, namen toe tot 30 jaar, zei Byars.

Na het verwijderen van tonsillen of adenoïden, vonden de onderzoekers een toename van twee tot drie keer in ziekten van de bovenste luchtwegen. Ze identificeerden kleinere toenames in risico’s voor infectieziekten en allergische aandoeningen.

Na adenotonsillectomie steeg het risico op infectieziekten met 17 procent.

Het absolute risico – de kans dat het risico van een bepaalde persoon zou stijgen – steeg echter slechts iets meer dan 2 procent, aldus de onderzoekers. Dat komt omdat deze voorwaarden zo vaak voorkomen bij de algemene bevolking.

Tot nu toe heeft onderzoek zich grotendeels gericht op postoperatieve risico’s op korte termijn, zei Byars. “Deze studie biedt broodnodige vooruitzichten op langere termijn over ziekterisico’s,” merkte hij op.

Amandelen zijn twee ronde knobbeltjes achter in de keel. Adenoïden zitten hoog in de keel achter de neus en het dak van de mond.