Wat zijn deze kleine roze bultjes op mijn gezicht?

Schijnbaar uit het niets verschijnt er een kleine roze bult op je kin of je wang.

Het lijkt misschien een beetje op een miniatuurpuistje – maar niet helemaal. Deze hobbel wordt gevolgd door nog een soortgelijke, dan nog een en nog een. Terwijl een vlek verdwijnt, blijven er zich andere vormen in kleine gewassen rond de mond op de kin, de glimlachlijnen, de wangen of zelfs rond de ogen. De vlekken kunnen eruit zien als kleine pusbultjes en ze kunnen een beetje jeuken, gierig of schilferig zijn – of ze voelen helemaal niets.

Als je een huidprobleem als dit hebt opgemerkt, kun je de meest voorkomende uitslag ervaren waar de meeste mensen nog nooit van hebben gehoord: periorale dermatitis, ook wel periorificiële dermatitis genoemd (je kunt het hier zien). Deze onschadelijke, maar irritante (en mogelijk cosmetisch verontrustende) aandoening komt meestal voor bij jonge vrouwen, maar kan ook af en toe kinderen, mannen en oudere mensen treffen.

Hoewel artsen niet volledig begrijpen waarom deze aandoening zich ontwikkelt, weten we dat deze door verschillende factoren kan worden veroorzaakt of verergerd. Veelvoorkomende boosdoeners zijn onder andere steroïde crèmes (zoals hydrocortison, triamcinolon of clobetasol) die gedurende dagen of weken regelmatig op het gezicht worden aangebracht (dit is een reden waarom cortisonen spaarzaam en zelden moeten worden gebruikt). Andere bijdragende factoren zijn de natuurlijke hormonen van het lichaam, anticonceptiepillen, bepaalde cosmetica, sommige inhalatoren, soorten tandpasta die fluoride bevatten en normale, microscopische mijten die op de huid leven (het is niet leuk om over na te denken,

maar de teint van iedereen herbergt onschadelijk Demodex-mijten !).

Het goede nieuws is dat periorale dermatitis zeer goed te behandelen is. De kans is groot dat uw dermatoloog u kan helpen de uitslag volledig te verwijderen. Verbetering vereist meestal voorgeschreven crèmes of gels (zoals metronidazol, clindamycine of pimecrolimus), pillen (zoals een laag gedoseerd tetracycline-medicijn) en een langzame,

geleidelijke afbouw van eventuele cortisone crèmes

(ze kunnen de uitslag tijdelijk kalmeren, maar meestal neemt het weer toe zodra we stoppen). Als u over-the-counter-opties overweegt – zoals clotrimazolcrème, actuele wasbeurten of crèmes die sulfa, benzoylperoxide, tea tree olie of adapaleengel bevatten – wees ervan bewust dat ze niet worden ondersteund door belangrijk onderzoek, en ze kunnen eigenlijk verergeren huidirritatie. Wat kan helpen, op zijn minst een beetje, totdat je bij een dermatoloog komt: elk huidverzorgingsproduct verwijderen dat je verdacht maakt, spaarzame hoeveelheden vrij verkrijgbare hydrocortison-crème aanbrengen op het hobbelige of uitslaggebied indien nodig, en vasthouden aan zachte huidverzorging producten zoals een milde gezichtsreiniger en een kalmerende, geurvrije moisturizer met SPF.