Tips van een dermatoloog voor acnelittekens

Voor elke glorieuze strand- of meerdag, kampeertocht of tromp door het bos,

is er een mogelijk huidprobleem: toevallige zonnebrand, onverwachte uitslag, jeukende beten en meer. Hier zijn enkele van de meest voorkomende huidgevaren – en hoe ermee om te gaan (zoals altijd, overleg met uw arts als u een significante reactie ontwikkelt).

Warmte-uitslag. Zon en laaiende temperaturen kunnen verschillende roze, jeukende, geïrriteerde en over het algemeen onaangename uitslag veroorzaken. Aan het begin van het seizoen kunnen aan de zon blootgestelde gebieden – zoals het gezicht, de borst en onderarmen – een roze, jeukende uitslag genaamd polymorfe lichtuitbarsting ontwikkelen; dit vervaagt geleidelijk naarmate de huid zich aanpast aan de zomerse zonneschijn, maar de uitslag kan de volgende lente weer verschijnen. Later in het seizoen, wanneer het erg heet wordt, is het gebruikelijk om kleine, blaarachtige bultjes te zien die miliaria worden genoemd (als zweetklieren verstopt raken) of uitslag in lichaamsvouwen (als de huid vochtig blijft, waardoor gist of andere kiemen roodheid en irritatie veroorzaken). Deze uitslag kan soms worden voorkomen – als we ons best doen om de huid koel en droog te houden, de schaduw op te zoeken, overmatige blootstelling aan UV-straling en piekuren te vermijden en zorgvuldige bescherming tegen de zon te oefenen. Hydrocortisoncrème en gewone, kalmerende vochtinbrengende crèmes kunnen sommige uitslag helpen verlichten.

Bel uw arts als een huiduitslag ernstig is, niet oplost of als u merkt dat u langer dan een paar dagen op cortisone-crème vertrouwt.

Zonnebrand. Het kan de beste van ons overkomen als we vergeten onszelf te beschermen op een warme dag, een plek missen of zonnebrandcrème niet op tijd opnieuw aanbrengen. Preventie is natuurlijk altijd de beste behandeling, omdat zonnebrand niet alleen pijnlijk en ongemakkelijk is – ze verhogen het risico op huidkanker en huidveroudering. Dat is de reden waarom dermatologen brede hoeden, beschermende kleding, breedspectrum zonnebrandcrème aanbevelen met ten minste SPF 30 om de twee uur en na zwemmen of zweten, op zoek naar de schaduw en het vermijden van de middagzon. Supplementen met nicotinamide (vitamine B3) of het antioxidantvarenextract Polypodium leucotomos kunnen de huid een beetje veerkrachtiger maken voor blootstelling aan UV, hoewel ze geen vervanging zijn voor bescherming tegen de zon. Zodra zonnebrand optreedt, helpt het om de zon te vermijden, gehydrateerd te blijven, twee keer per dag op aloë of een rijke hydraterende crème te slikken en een ontstekingsremmend medicijn, zoals ibuprofen of aspirine, te overwegen. Als koorts, misselijkheid, wijdverbreide blaren of symptomen voor het hele lichaam zich ontwikkelen,

is het tijd om medische hulp te zoeken.

Breakouts. Zonnebrandmiddelen zijn belangrijk voor de gezondheid van de huid, maar sommige kunnen acne verergeren. Dermatologen raden aan om onzuivere huid te beschermen met een lichte, olievrije formule die niet-comedogeen is (wat betekent dat het de poriën niet mag verstoppen), zoals La Roche-Posay Anthelios Clear Skin Dry Touch Zonnebrandcrème met breed spectrum SPF 60, CeraVe Ultra -Lichte vochtinbrengende lotion SPF 30, Neutrogena Clear Face Liquid Lotion Zonnebrandcrème met breedspectrum SPF 55 of EltaMD UV-helder breedspectrum SPF 46 vochtinbrengende gezichtscrème.

Melasma en zonnevlekken. Het sterke ultraviolette licht in de zomer kan melasma (verkleurde plekken op de wangen, bovenlip, voorhoofd of kaaklijn) en zonnevlekken (wat docs solar lentigines noemen – in feite volwassen sproeten) snel en dramatisch donkerder maken. Dat is de reden waarom een breed-spectrum zonnebrandcrème met een hoge SPF (minimaal 30 en idealiter 50 of hoger) van cruciaal belang is. Uw dermatoloog kan receptbehandelingen aanbieden die kunnen helpen om deze vlekken of pleisters sneller op te lossen; ze kunnen hydrochinoncrème, retinoïden, chemische peelings of laser- of lichtbehandelingen omvatten.

Huiduitslag na het zwemmen.

Chloor kan de huid uitdrogen of irriteren, waardoor vochtinbrengende crème belangrijk is tijdens de zomermaanden. En na een duik in het meer, de rivier of de oceaan kunnen we andere reacties opmerken: zwemmer jeuk (jeukende roze vlekken veroorzaakt door een allergie voor kleine organismen genaamd schistosomen), uitbarsting van de zeebader (hobbels die zich vormen onder het zwempak, veroorzaakt door een huidreactie op de vingerhoedskwallen, unguiculata, die voorkomt in de Atlantische Oceaan en het Caribisch gebied), kwalensteken (ze verschijnen vaak als striemen op de huid die jeuken, gezwollen of zacht kunnen zijn), of een potentieel ernstige infectie genaamd Vibrio vulnificus – een oceaanbacterie die kan leiden tot huidzweren, blaren en mogelijk een gevaarlijke bloedstroominfectie. Het kan moeilijk zijn om deze problemen te voorkomen of te voorspellen, maar het kan helpen om te spoelen met zoet water na een duik in water. Veel reacties verlopen na een week of twee, maar bel uw arts als u ernstige of pijnlijke uitslag, open zweren, koorts of andere significante symptomen ontwikkelt.

Insectenbeten. Niemand is immuun voor hen,

maar die persoon met tientallen kan een aandoening hebben die papulaire urticaria wordt genoemd – een allergische reactie op beten. Bugsprays die DEET of picaridine bevatten, kunnen deze helpen voorkomen, samen met beschermende kleding. Zodra een beet is gebeurd, kan hydrocortisoncrème helpen om zwelling en haar te verminderen