Volgens een nieuw rapport slikte een 72-jarige man die een buikoperatie in Engeland had ondergaan zijn kunstgebit in tijdens de procedure.
Ze zaten vast in zijn keel – en werden pas acht dagen later ontdekt.
De eerste operatie was om een onschadelijk stuk in de buikwand van de man te verwijderen. Maar vanwege het kunstgebit debacle, leed hij pijn, bloeden en slikken moeilijkheden, en doorstaan herhaalde ziekenhuisbezoeken, aanvullende invasieve tests en bloedtransfusies.
Hij vereiste ook twee extra operaties.
7 dingen om schoon te houden tijdens het koude en griepseizoen
Kiemen die verkoudheid en griep veroorzaken, kunnen vrijwel overal leven, vooral op plaatsen die u niet vaak denkt schoon te maken. Hier zijn zeven hotspots om te desinfecteren.
De aanwezigheid van valse tanden of tandplaten bij patiënten moet duidelijk worden gedocumenteerd voor en na elke operatie, zei Dr. Harriet Cunniffe, hoofdauteur van een case study over de beproeving van de oudere patiënt. Cunniffe is een specialist in oor, neus en keel bij James Paget University Hospitals NHS Foundation Trust in Great Yarmouth, Engeland.
Volgens het rapport ging de man zes dagen na zijn operatie naar de afdeling spoedeisende hulp. Maar artsen concludeerden daar dat het bloeden in zijn mond, slikproblemen en pijn te wijten waren aan een luchtweginfectie en bijwerkingen van het hebben van een buis in zijn keel tijdens een operatie.
Hij kreeg mondwater, antibiotica en steroïden voorgeschreven en werd naar huis gestuurd.
Twee dagen later keerde hij terug naar de afdeling spoedeisende hulp met verergerende symptomen. Hij vertelde artsen dat hij geen van zijn voorgeschreven medicijnen had kunnen doorslikken.
Op dit punt werd hij opnieuw opgenomen in het ziekenhuis. Tests onthulden een halfcirkelvormig object dat over zijn stembanden lag, wat interne zwelling en blaarvorming had veroorzaakt.
Toen dit werd verteld, zei de man dat zijn kunstgebit –
een metalen dakplaat en drie valse tanden – verloren was gegaan tijdens zijn vorige verblijf in het ziekenhuis voor zijn buikoperatie.
Artsen opereerden om het kunstgebit te verwijderen en hielden hem zes dagen in het ziekenhuis. Hij keerde echter de komende weken een aantal keren terug vanwege bloedingen. Artsen bepaalden uiteindelijk dat het bloeden te wijten was aan inwendig wondweefsel rond de blaarvorming veroorzaakt door zijn kunstgebits. Ze dichtten het weefsel om verdere bloeding te voorkomen.